TRANSFORMĀCIJAS MEISTARKLASE
25. septembris, 2024 pl. 13:53,
Nav komentāru
Vairākus gadus, diendienā esot kopā ar kafiju, tā neviļus kļūst par Skolotāju. Tādi vienkārši ikdienas
vērojumi kafijas grauzdēšanas, gatavošanas un pakošanas procesā spēj sagādāt īsas, improvizētas
mācībstundas. Stāvot pie grauzdēšanas iekārtas, sanāk aizdomāties par to, cik transformatīvs ir
kafijas ceļš – gandrīz kā taureņa stāsts, kur tas no kāpura pārtop lidojošā brīnumā. Arī kafijas
pupiņa piedzīvo savdabīgu metamorfozi – no zaļa knibuča, kas smaržas ziņā īpaši neizceļas, tā
pārtop par aromātisku, darīšanas iedvesmu raisošu dzērienu.
Taču šī savdabīgā transformācija nav vienas dienas jautājums – tik daudz cilvēkstāstu ir bijis šim
pārtapšanas stāstam klātesoši. Vispirms Specialty kafijas pupiņas tiek audzētas mazās kafijas
saimniecībās un fermu kooperatīvos. Tad kafijas audzētāji parūpējas, lai tiktu novākti tikai
nogatavojušies kafijas ķirši. Pēc tam kafijas ķirši un kafijas pupiņas tiek vairākkārtīgi atlasīti, līdz
pie mums nonāk kvalitatīvs produkts, kur sākas pupiņas ceļš cauri grauzdēšanai, malšanai, kafijas
brūvrīkam un uzputotam pienam – katrs sīkums, nianse var ietekmēt gala rezultātu.
Aizdomājos, cik labi ir zināt, no kurienes nāk mūsu kafijas pupiņas – kur tās augušas un kādos
apstākļos, kā tās ir novāktas un pēc novākšanas apstrādātas. Tāpat ir labi apzināties, ka caur pieredzi
un neizbēgamo kļūdīšanās-mācīšanās faktoru var nonākt tajā brīnišķīgajā punktā, kad krūzē kūp
perfekta kafija. Neiedomājami garš transformācijas ceļš, kas tikai no malas var šķist vienkāršs. Tā
arī cilvēks – no malas raugoties, nav iespējams pateikt, kādas metamorfozes mēs katrs diendienā
piedzīvojam, lai satiktos tādi, kādi satiekamies.
Nav komentāru
Komentēt
Pirkumu grozs
Pirkumu grozs ir tukšs.